art-artist-brush-light

Nu meer dan 40 jaar geleden kreeg het culturele, artistieke evenement van Lions Club Antwerpen Voorkempen vaste vorm door de organisatie van de Prijs voor Akwarel.  Traditioneel gaat de uitnodiging naar amateur kunstenaars, via de academies in het land.

De stijgende interesse en het succes resulteerde zelfs in een Nationaal initiatief met Jury selectie in de Militaire School in Brussel.

Diverse locaties kwamen aan bod voor de vernissage en de daaropvolgende tentoonstelling. Reeds vele jaren vindt deze Prijs voor Akwarel haar thuis in het CC Ruiterhal in het Park te Brasschaat.

De formule is in al die jaren nauwelijks gewijzigd.  Maar bij de 40ste jubileum editie werden wel nieuwe accenten geplaatst. Op woensdag worden de werken binnengebracht: maximum 2 per kunstenaar. ’s Avonds buigt een driekoppige jury zich over de werken.  Deze professionele mensen uit de academie- of kunstenaarswereld kiezen in overleg op basis van de correcte toepassing van de aquarel techniek, de originaliteit en soms ook op de mogelijke publiekelijke aantrekkelijkheid. Uit 6 selecties wordt een eerste prijs gekozen.

Door het consequent aanspreken van juryleden uit de kunstenaarswereld heeft de Prijs voor Akwarel altijd een (zéér) goede faam genoten.  Iedereen wil erbij zijn om zijn realisaties aan het grotere publiek te tonen.  Naar verluidt zijn er slechts 3 prijskampen en / of tentoonstellingen met dergelijke naam en faam en omvang zoals deze Prijs voor Akwarel  van Lions Club Antwerpen Voorkempen.

Ook kan de Prijs voor Akwarel steeds rekenen op de lokale overheid en ook de Nationale Lions vertegenwoordiging was meestal op het appèl.

De 40ste editie, als jubileum, kon aangewend worden om extra accenten een flinke duw in de rug te kunnen geven.

Zo kunnen de laureaten én eerste prijswinnaar hun Aquarel werk behouden. De prijs die de kunstenaars mee naar huis nemen zijn vooral waardebonnen die zij verder kunnen gebruiken om hun creatieve realisaties verder te zetten. de eerste Prijs winnaar kan rekenen op een uitzonderlijk Kunstweekend met bijhorende Workshops, ergens in één van de ons omringende landen of in eigen land.

Op zaterdag wordt om 11.00 uur de proclamatie aangevat. Na de vernissage en prijsuitreiking is er receptie. Daarna is de tentoonstelling open voor het bezoek tot 18.00 u. Een heus kunstenaarscafé opent haar deuren en de bezoekers en kunstenaars kunnen daar uitgebreid over hun creatieve realisatie van gedachten wisselen.

Tijdens de bezoekuren op zaterdag en zondag worden er demonstraties gebracht door gerenommeerde kunstenaars. Op zondagmorgen openen we reeds om 10.00 u voor een workshop. Door de grote interesse die deze items geniet is inschrijven noodzakelijk. Dat kan via het formulier opgenomen in deze site.

Op zondag bezoek mogelijkheid vanaf 10.00 u tot 17.45 u. Het kunstenaarscafé is dan ook geopend.

Een totaal vernieuwde website biedt een totaal beeld, geeft de mogelijkheid van in te schrijven én toont de gelauwerde werken. De geïnteresseerden kunnen zich als volger melden, zodat zij van elke nieuwigheid over hun favoriete kunst evenement op de hoogte worden gehouden. Ook heeft de Prijs voor Akwarel een facebook pagina  actief.